Kuulokkeet

Hyvät langattomat kuulokkeet

Kuulokkeet

Hyvien langattomien kuulokkeiden hinnat liikkuvat muutamasta kympistä satasiin, joten sellaisia kaipaavalla on kiusallisen hyvin valinnanvaraa ja jos hifistelylinjalle haluaa lähteä, euroistaan pääsee kyllä eroon helposti. Tämän arvostelun tarkoituksena on kuitenkin esitellä oivallinen vaihtoehto maltillista budjettia arvostavalle kuluttajalle, jolle sana ”hyvä” tarkoittaa ennen kaikkea hyvää hinta-laatusuhdetta. Sellainen langaton kuuloke on Ausdom M05. Ebayssa kuulokkeiden hinnat lähtevät 34 eurosta ylöspäin. Itselleni kyseiset kuulokkeet maksoivat tosin nolla euroa, sillä sain ne viime jouluna lahjaksi ja nyt melkein vuoden verran niitä käyttäneenä tohdin jakaa omat käyttäjäkokemukseni. 

Ausdomilta on M05:n jälkeen ilmestynyt edistyneempiäkin malleja, mutta M05 pitää pintansa laadun ja äänimaiseman suhteen. Erityisesti kaltaiselleni paljon musiikkia kuuntelevalle ja Youtubea yliannostelevalle kuluttajalle kuulokkeiden käyttömukavuus ja akun kesto ovat ensiarvoisen tärkeitä ominaisuuksia. M05 istuu hyvin korvilla ja säätövaraa on riittävästi. Korvakupit kiertyvät 180 astetta. Kuulokkeet eivät paina häiritsevästi mistään kohtaa. Niiden kanssa on tullut lenkkeiltyä ja saunottua muutaman kerran, ilman minkäänlaisia toimintahäiriöitä. Kuulokkeet ovat pysyneet korvilla varsin tukevasti, joskin viimeistään 40 minuuttia kestänyt hikoilu pakottanee tuulettamaan korvia välillä. M05:n akku kestää jatkuvassa käytössä parikymmentä tuntia ja standby-käytössä peräti 250 tuntia. Tämän mahdollistaa 400 mAh akku, joka on helposti ladattavissa mukana tulevalla USB-Micro USB -kaapelilla. Itse olen sammuttanut kuulokkeet aina käytön jälkeen, joten omalla kohdallani on menty helposti viikko ilman että kuulokkeita on tarvinnut ladata kertaakaan.

Yhdistäminen

Laitteen yhdistäminen bluetoothin avulla tietokoneeseen tai älypuhelimeen on helppoa, joskin itse tarvitsin hieman teknistä tukea ensimmäisellä kerralla. Kun tietokone tai älypuhelin on löytänyt bluetooth-laitteen, kuulokkeet eivät yhdistä siihen automaattisesti, mikä onkin ihan järkevää yksityisyydensuojan kannalta. Käyttäjän on pidettävä n. 10 sekuntia pohjassa kuulokkeiden play/pause-nappia, jotta yhteys muodostuu. Kun yhteys on kerran muodostettu, se muodostetaan automaattisesti aina kun kuulokkeet käynnistetään vastinparilaitteen lähistöllä. AptX-tekniikkaa hyödyntävä Bluetooth-signaali on toiminut moitteettomasti seinien läpi ja aina viiteentoista metriin saakka. Tätä kauempana voi häiriöitä alkaa esiintyä, mutta periaatteessa voit helposti laittaa tietokoneeltasi soittolistan päälle ja siirtyä takapihalle lapioimaan lunta Motörheadin tahtiin.

Ausdom M05 tarjoaa rikkaan äänimaiseman ja basson, joka on yllättävän syvä. Lauluääni kuuluu puhtaana ja taajuuksilla liikutaan vaivattoman pehmeästi.  Kaiken kaikkiaan äänimaisemaa voisi kuvailla erinomaiseksi tämän hintaluokan kuulokkeissa. Ei taustasärinöitä, ei pistävää diskanttia eikä korviani ole pakottanut kertaakaan kuuntelun lopetettuani kuten saattoi käydä aikaisemmilla peruskuulokkeillani. Jos olet tottunut halvan hintaryhmän kuulokkeisiin, tulet yllättymään M05:n kohdalla positiivisesti. Ulkoilme on tyylikäs funktionaalisen muotoilunsa ja hiilikuituvärityksensä ansiosta. Korvia ympäröivien pehmikkeiden materiaali on jonkinlaista tekonahkaa ja käytössä kestävämpi kuin halpiskuulokkeissa. Kun vaihdoin entiset kuulokkeeni Ausdomiin, otin valokuvan jossa olivat rinnakkain pakasta vedetty M05 ja riekaleinen, hiirensyömää muistuttava johtokasassa lojuva Logitech-raato. Ihminen osaa silloin arvostaa pieniä asioita, kun voi todeta kuuntelun jälkeen säästyneensä korviin ja hiuksiin irronneilta pehmustemuovin palasilta, joista saa kuulla jatkuvaa kuittailua avopuolisoltaan. 

Ausdom M05 sallii puheluiden vastaanottamisen vaikka kesken musiikin kuuntelun. Tämä on tärkeä ominaisuus hyvää kuuloketta määriteltäessä. Kun yhteys on otettu puhelimeen, kuulokkeet vaimentavat kuuntelemasi musiikin puhelun ajaksi. Kuulokkeiden mikrofoni toimii hyvin eikä käyttäjän tarvitse käytellä puhelinta keskustelun aikana, mikä on erinomainen asia esimerkiksi autolla ajaessa.  M05 on erittäin hyvä valinta hyviä peruskuulokkeita etsivälle tai näin joulun alla lahjaksi pukinkonttiin. Niiden käyttökelpoisuus, laatu ja edullinen hinta todistavat, että luksusta on mahdollista saada järkevään hintaan.