
Kevytyrittäjyys on hyvä tapa kokeilla siipiään yrittäjänä tai testata omaa liikeideaa. Jos yritystoiminnan on tarkoitus olla jatkuvaa ja kokoaikaista, kannattaa kevytyrittäjän perustaa ennen pitkää oma yritys. Jos yritystoiminta on satunnaista tai tilapäistä, voi hän kaikin mokomin jatkaa kevytyrittäjänä.
Tässä artikkelissa vastaan seitsemään tavalliseen kysymykseen kevytyrittäjyydestä, joten tämä kannattaa lukaista, mikä asia on ennestään tuntematon tai kevytyrittäjyys on alkanut houkutella sinua.
1. Mitä eroa on kevytyrittäjällä ja oikealla yrittäjällä?
Suurin ero kevytyrittäjän ja yrityksen perustaneen yrittäjän välillä on se, ettei kevytyrittäjällä ole omaa yritystä eikä y-tunnusta. Hän on ihan oikea yrittäjä, jonka on tiettyjen edellytysten täyttyessä otettava ihan oikea YEL-vakuutus. Kun hänen on aika laskuttaa myymistään tuotteista tai palveluista, hän tekee sen laskutuspalvelun kautta. Laskutuspalveluita tarjoaa esimerkiksi Ukko.
2. Onko kevytyrittäjä palkansaaja?
Tietyissä yhteyksissä kevytyrittäjää voidaan pitää palkansaajana, sillä hän saa palkkionsa laskutuspalvelulta, joka on ensin ottanut asiakkaan maksamasta suorituksesta oman osuutensa. Kevytyrittäjä saa laskutuspalvelulta palkkiolaskelman, mikä käy esimerkiksi ammattiliitolle tai Kelalle, mikäli haet soviteltua työttömyyspäivärahaa.
3. Voiko opiskelija, koululainen, työtön, kokopäivätyöntekijä tai eläkeläinen olla kevytyrittäjä?
Kuka tahansa voi olla kevytyrittäjä, kunhan laskutuspalvelun alaikäraja täyttyy. Alaikäraja voi olla esimerkiksi 15 vuotta. Laskutuspalvelun antama laskelma saaduista palkkioista kelpaa mahdolliselle etuudenmaksajalle. Kun olet kevytyrittäjä, voit määritellä itse työaikasi ja valita omat asiakkaasi. Siksi kevytyrittäjyys tarjoaa joustavan saada lisäansioita kokopäivätyön ohessa.
4. Miksi kannattaa maksaa laskutuspalvelulle?
Laskutuspalvelun jokaisesta saamastasi suorituksesta ottama palkkio voi olla esimerkiksi 5 % + ALV 24 %. Ajankohtaiset palkkiot kannattaa tarkastaa kunkin laskutuspalvelun omilta verkkosivuilta. Miksi asiakkailta saatavat tulot pitäisi jakaa laskutuspalvelun kautta, sillä yrittäjänä saat koko summan ilman mitään vähennyksiä yrityksesi tilille? Kannattaa muistaa, ettei y-tunnuksellakaan toimiva yrittäjä voi pitää koko rahaa, vaan hänenkin on maksettava vakuutuksista sekä esimerkiksi kirjanpidosta. Kirjanpito kannattaa teettää, ellei ole itse alan ammattilainen, sillä muuten moni verovähennys voi jäädä hyödyntämättä. Lisäksi voi sattua virheitä, joiden korjaaminen jälkikäteen on hankalaa.
Laskutuspalvelu hoitaa puolestasi melkein kaikki kirjanpitoon liittyvät työt. Sinun tarvitsee vain toimittaa laskutuspalvelulle kaikki kuitit, ja tämän voi todennäköisesti hoitaa lähettämällä kuitista pelkän valokuvan. Laskutuspalvelu saattaa myös seurata puolestasi sitä, maksavatko asiakkaasi laskusi ajoissa.
Laskutuspalvelulta saa ilmaiseksi asiantuntevaa neuvontaa, ja sen kevytyrittäjät saattavat olla vastuu- ja tapaturmavakuutuksen piirissä.
Huomaa, että saat tilillesi pieneltä tuntuvan summan sen takia, että siitä on jo vähennetty arvonlisävero, ennakonpidätys, laskutuspalvelun palvelumaksu, sekä sairausvakuutusmaksu ynnä YEL-vakuutusmaksu, jos satut olemaan YEL-velvollinen.
5. Miten aloittaa kevytyrittäjyys?
Kevytyrittäjyyden aloittaminen käy helposti. Valitse mielestäsi paras laskutuspalvelu, luo itsellesi tunnukset ja aloita laskuttaminen! Ei paperisotaa, ei perustamiskuluja, ei neuvotteluja – voit aloittaa yritystoiminnan jo muutamissa minuuteissa, jos käytät laskuttamiseen laskutuspalvelua. Jos tarjoat esimerkiksi siivous- tai remontointipalveluita, ovat laskusi heti alusta pitäen kotitalousvähennyskelvollisia kaikille asiakkaillesi. Kun olet lähettämässä laskua laskutuspalvelun omien sivujen kautta, muista erotella laskuun työn, materiaalikulujen ja mahdollisten kilometrikorvausten osuus. Asiakkaasi voi hakea kotitalousvähennystä ainoastaan työn osuudesta.
6. Mitä huonoja puolia kevytyrittäjyydessä on?
Kaikissa asioissa on sekä hyviä että huonoja puolia. Olisikin kummallista, jos laskutusyrittäjyyteen ei liittyisi myös huonoja puolia. Suurin huono puoli on se, ettet pääse hyötymään arvonlisäveron alarajahuojennuksesta. Tämä asia koskettaa etenkin aloittelevia yrittäjiä tai vain osa-aikaisesti tai satunnaisesti laskuttavia yrityksiä. Jos liikevaihto on vähäistä, Verohallinto palauttaa arvonlisäveron kokonaisuudessaan. Jos liikevaihto on pientä, saa yritys takaisin osan maksamistaan arvonlisäveroista. Kevytyrittäjät ovat kuitenkin tämän käytännön ulkopuolella.
7. Koska kevytyrittäjän pitää hankkia YEL-vakuutus?
Kiinnostaisiko sinua kokeilla kevytyrittäjyyden avulla esimerkiksi kotileipomon tai koirahotellin pyörittämistä? Ehkäpä liikeideasi koskee ongelmapuiden kaatamista, puutarhasuunnittelupalveluiden tarjoamista tai vaikka hyvinvointipalveluiden myymistä? Mikäs siinä, mutta muista hankkia YEL-vakuutus ajoissa, sillä tämän asian unohtaminen voi tulla kalliiksi. Tarvitset YEL-vakuutuksen, jos seuraavat ehdot täyttyvät: olet 18–67-vuotias, työskentelet yrittäjänä vähintään 4 kuukauden ajan ja työtulosi on vähintään 8063,57 € (vuonna 2021). YEL-vakuutusta tarvitaan sairastumisen, työttömyyden tai työkyvyn menettämisen varalta. Lisäksi kannattaa liittyä kassaan (yrittäjäkassaan tai sivutoimisena yrittäjänä palkansaajien työttömyyskassaan) sekä Suomen Yrittäjiin.