3D tulostaminen

Mitä on 3D-tulostaminen?

3D-tulostuksessa tulostetaan jokin fyysinen esine. Ensin on olemassa jokin virtuaalinen malli ja se sitten tulostetaan esineeksi. Esineen materiaali voi olla metallia, keraamia, muovia tai vaikkapa lasia. Tulostus tapahtuu niin että valittu materiaali sulaa tai liukenee nesteeseen tulostuspäässä ja sitten se suihkuttaa materiaalin tulostinalustalle, jonka jälkeen se kovettuu ohuena kerroksena. 3D-malli muodostuu näistä kerroksista.

Mihin kaikkeen sitä käytetään?

3D-tulostimet ovat aika kalliita ainakin vielä ja niitä käyttää usein firmat, jotka niitä oikeasti tarvitsevat. Tulostimella voi tulostaa vaikka hampaan, joten niitä käyttävät jo yksityiset hammasklinikat. 3D-tulostuksella voidaan siis tulostaa aihiot, joihin valmistetaan lopullinen hammas keramiikasta.

3D-tulostusta käytetään myös avaruudessa, jossa voidaan tulostaa tarvittavia välineitä avaruusaluksessa. Tällä tavalla ei tarvitse kaikkea tarvittavaa olla mukana, kun lähdetään avaruuteen. Tulostin auttaa myös tilanteessa, jossa jotain yllättävää tarvitaan mutta sitä ei ole mukana.

Rakennusalla käytetään myös jo 3D-tulostimia. Arkkitehti voi tulostaa pienoismalleja tulostimella, joten niitä ei tarvitse värkätä käsin. Hollannissa ei tyydytä pelkästään pienoismalleihin vaan siellä aiotaan tulostaa kokonainen talo 3D-tulostimella. Materiaaleina on tarkoitus käyttää muovisia kierrätyspulloja ja perunatärkkelystä.

Myös vaatetusalalla on mahdollisuus käyttää 3D-tulostimia, koska tulostaa voi vaikka kenkiä, mekkoja ja silmälasien kehyksiä. Tällä hetkellä on tulostettu muovisia mekkoja, jotka mallinnetaan suoraan sopiviksi päälle eikä littanoiksi kuten kankaasta tehdyt vaatteet. Tekstiili on kuitenkin parhaiten tuntuva päällä, mutta sitä ei ainakaan vielä voi käyttää 3D-tulostuksessa. Ruotsissa ollaan kuitenkin jo kehittämässä sellua, joka sopisi vaateiden tulostusmateriaaliksi.

Autoteollisuudessa on jo kokeiltu tulostaa sivupeilejä, imusarjaa, titaanisia pakoputkikomponentteja ja turboahdin-kokoonpanoja. Myös lentokoneen osia on tehty 3D-tulostimilla. 3D-tulostin on hyödyllinen varsinkin silloin jos tietyn automerkin osia enää muuten tehdä tai on hankalaa saada hankittua muulla tavalla.

Tulevaisuus

3D tulostaminen

Jotkut tulostinvalmistajat ovat alkaneet tehdä halvempia malleja 3D-tulostimista ja ammattikäytön lisäksi niitä on osa hankkinut kotiin. Tulevaisuudessa niitä luulisi löytyvän jo monesta kodista. Ennustetaan että 3D-tulostusta käytetään kuulolaitteiden kehityksessä. Kehittämässä ollaan myös tekniikkaa, jolla voidaan tehdä tarkkoja kopioida elimistä kuten luista, korvista, verisuonista ja nivelistä.

Tulevaisuudessa tarvitaan yhä isompia tulostimia ja sellaisia joilla voidaan tulostaa isoja kokonaisuuksia. Yksi tulevaisuuden haave on että voidaan olla mallina 3D-tulostusta varten ja sen avulla osataan tulostaa juuri oikeankokoisia kenkiä ja vaatteita.

Mistä niitä saa?

Ainakin verkkokauppa.com myy 3D-tulostimia, joiden hinta ei kaikille kotikäyttäjille ole ihan mahdoton. Tulostimeen saa sieltä myös varaosia. Joihinkin oppilaitoksiin on hankittu 3D-tulostimia opetuskäyttöön ja opiskelijoilla on mahdollisuus kokeilla niitä. Monet yritykset ovat hankkineet 3D-tulostimen, joten monilla työpaikoilla on mahdollisuus kokeilla laitetta.

Monikaan ei ole vielä päässyt kokeilemaan saati näkemään 3D-tulostimia. Ne ovat kuitenkin tulevaisuudessa yhä yleisempiä laitteita ja tulevat monelle tutuksi. Hinta on vielä korkea, mutta alenemaan päin ja ehkäpä niitä löytyy jonakin päivänä useasta kodista.

Sitä mitä kotona pitäisi tulostaa 3D-mallina, ei vielä oikein ole selvitetty. Tämäkin vaikuttaa siihen halutaanko niitä hankkia kotia, jos ei ole jotain tuotteita, jotka houkuttelisivat hankkimaan 3D-tulostin kotiin.

Ehkäpä tulevaisuudessa voi vaikkapa juhliin lähtiessä tulostaa itselle sopivia vaatteita, kaulakoruja ja kenkiä. olisi kätevää jos jokin suunnittelutoimisto esittelisi vaatemallistoja, joista voisi valita asun ja se näkyisi oman mallin päällä koneella. Jos pitäisi siitä miltä se näyttää itsellä päällä niin voisi tulostaa sen vaatteeksi itselle. Samalla tavalla voisi tulostaa tarvittavia keittiövälineitä, työkaluja ym. kodin tarvikkeita eikä tarvitsisi lähteä niitä hakemaan kaupasta.